Go to Top

Zwangerschap

Het is niet ongebruikelijk dat vrouwen tijdens de zwangerschap klachten in de lage rug krijgen door verandering in de hormoonspiegel, toename van het lichaamsgewicht en verandering van de lichaamshouding. Daarom is het juist in deze periode belangrijk dat het lichaam optimaal functioneert. Gezien de snelle groei van de foetus in de eerste weken van de zwangerschap is het belangrijk dat de aanstaande moeder zich snel bewust is van een verandering in belasting op haar lichaam.

Tijdens een zwangerschap komen vaak lage rugklachten voor. Deze klachten zijn frequent in verband te brengen met een veranderde stand van het het bekken en de onderrug. Doordat de aanstaande baby in de buik van de moeder steeds verder groeit, wordt de neerwaartse trekkracht aan de voorkant van de wervelkolom (wordt veroorzaakt door de zwaartekracht), steeds groter, met als gevolg dat het bekken naar voren kantelt, en de onderrug hierdoor steeds holler wordt. Deze veranderde stand van het bekken kan naast bekkenklachten ook leiden tot irritatie van de achterste (facet) gewrichten in de lage rug, met rugklachten tot gevolg. Ook de volume toename van de borsten kan klachten tussen de schouderbladen verergeren of veroorzaken.

Chiropractische behandeling tijdens een zwangerschap kan het functioneren van de lage rug en het bekken verbeteren om zo een maximale ruimte in de buikholte te creëren, en het lichaam voor te bereiden op de bevalling. Wetenschappelijk onderzoek heeft laten zien dat vrouwen die onder Chiropractische zorg staan minder complicaties tijdens de geboorte ondervinden. Dit heeft zowel een positief effect op de moeder als het pasgeboren kind!

Sommige zwangere vrouwen hebben geen rugklachten maar hebben toch baat bij behandeling. Door het optimaliseren van de functie van de wervelkolom en het bekken, oefeningen en houdings advies, kan een vrouw zich lichamelijk en geestelijk voorbereiden op de bevalling.

Tijdens elke fase in haar zwangerschap kan een vrouw behandeld worden zelfs tot en met de uitgerekende datum. Uiteraard worden tijdens de behandelingen de functie van de wervelkolom en het bekken onderzocht en indien nodig gecorrigeerd.