Go to Top

Huilbaby’s of koliek

Helaas kunnen zich bij baby’s en kinderen ook al problemen aan de wervelkolom voordoen. Problemen kunnen ontstaan bij de geboorte of in de vroege jeugd door vallen, stoten, verkeerde houdingen, sportongelukjes en het dragen van een zware schooltas. Deze ongelukken die met de ontwikkeling van het kind gepaard gaan kunnen tijdens de groei de stand van de wervelkolom permanent veranderen. Een Chiropractor onderzoekt baby’s en kinderen, net als volwassenen, naar deze wervelsubluxaties en corrigeert ze om bij te dragen aan een gezonde ontwikkeling van het zenuwstelsel en het kind. Doordat de behandelmethoden zijn aangepast aan de leeftijd, is Chiropractie een veilige methode om kinderen en baby’s te helpen.

Onderstaand vindt u enkele bij kinderen voorkomende symptomen die vaak met succes met behulp van Chiropractie te verhelpen zijn:

Huilbaby

Voor baby’s is huilen de enige manier van communiceren. Soms kan tijdens de bevalling een blessure aan de wervelkolom ontstaan. Door een zware bevalling, een te snelle bevalling of een keizersnede kunnen de werveltjes van het kind gesubluxeerd raken. Het goed functioneren van de bovenste nekgewrichten is van groot belang voor de houding en motorische ontwikkeling van pasgeboren baby’s waaronder een goede zuig – en slikreflex. Is uw baby een “huilbaby”, dan kan dat het gevolg zijn van wervelsubluxaties.

De vroege kenmerken van een wervelsubluxatie bij baby’s zijn heel divers. De meeste (maar niet alle!) baby’s huilen veel, slapen slecht en schrikken snel. Vaak spugen ze overmatig, hebben ze veelvuldig de hik en grijpen ze naar hun oren of achterhoofd. Vaak worden deze symptomen aan koliek of darmkrampjes toegeschreven. Sommige baby’s hebben daarbij ook een voorkeurshouding en overstrekken zich. Vaak huilen ze bij het aan- en uitkleden en willen ze niet graag opgepakt of vastgehouden worden. Vaak wordt ouders verteld dat het huilen vanzelf over gaat. Meestal is dat ook zo en is het huilen na een maand of vier een stuk minder. Waarschijnlijk komt dat omdat de baby zelf het hoofd meer gaat gebruiken, waardoor nekspieren gestimuleerd worden.

Alhoewel deze klachten vaak spontaan na enkele maanden verdwijnen, is het echter vaak zo dat de wervelsubluxatie niet verdwenen is. Dit kan bij oudere kinderen in sommige gevallen tot een of meerdere van de volgende problemen leiden:

  • nek- en hoofdpijnklachten
  • concentratiestoornissen en hyperactiviteit
  • motorische stoornissen
  • chronische oorontstekingen

Oorontsteking

Wanneer het drainagesysteem van lymfeklieren niet goed functioneert, neemt het vochtgehalte in het middenoor toe. Hierdoor wordt het middenoor een voedingsbodem voor bacteriën en virussen. Een storing in het drainagesysteem kan worden veroorzaakt door wervelsubluxaties in de nek. Chiropractische behandelingen leggen zich bij een oorontsteking toe op het corrigeren van deze wervelsubluxaties om de normale drainage van de vloeistof te herstellen. De overmatige vloeistof in het middenoor zal dan wegtrekken en de voedingsbodem voor bacteriën en virussen zal verdwijnen zodat de infectie kan genezen.