Go to Top

Hernia

Een hernia is een onnatuurlijke uitstulping van een tussenwervelschijf waarbij de semi-vloeibare kern door een of meerdere ringen van vezelachtig kraakbeen gebarsten is waardoor deze uitpuilt. Wanneer dit naar achteren toe gebeurt kan dit de nabijgelegen zenuw wortel(s) beknellen, waardoor vaak uitstraling en/of zenuwuitval ontstaan. Daarnaast ontstaat een ontsteking, welke gepaard gaat met zwelling de zenuw nog ernstiger in de knel komt te zitten.

Een hernia kan voorkomen in de nek, bovenrug, of in de lage rug. In de nek kan een hernia nekklachten, schouder en/of armklachten veroorzaken, vaak in combinatie met krachtsverlies. Terwijl in de lage rug, de vaakst voorkomende symptomen lage rug, beenpijn en krachtsverlies (bijvoorbeeld een klapvoet) in het been zijn. Men hoeft geen last van alle symptomen te hebben (soms zelfs helemaal geen last), om toch een hernia te hebben.

Alhoewel cliënten met rug- en been klachten vaak bang zijn voor een hernia, blijkt in de praktijk echter dat maar 10% van de patiënten met beenklachten een hernia heeft, de andere 90% heeft een andere oorzaak.

Aangezien een hernia op normale röntgenfoto’s niet te zien is, wordt er in veel gevallen gebruik gemaakt van MRI of CT scans om deze diagnose met zekerheid te kunnen stellen. Hierop is te zien of er sprake is van een hernia en/of er sprake is van een directe druk van de hernia op de zenuw wortel.

Een hernia ontstaat over het algemeen ten gevolge van herhaaldelijk microscopisch trauma waardoor de kraakbeen ringen van de tussenwervelschijf verzwakken. Wervelsubluxaties zijn een vaak voorkomende oorzaak van dit microscopische trauma, aangezien een andere stand en/of functie van een of meerdere wervels de omliggende gewrichten abnormaal zal belasten, waardoor de kans op beschadiging toeneemt.

Door het corrigeren van deze wervelsubluxaties en advies op het gebied van uw levensstijl kan de Chiropractor goed helpen de oorzaak van uw hernia te corrigeren zodat uw lichaam kan genezen. Met behulp van specifieke oefeningen kan de rug versterkt worden om behaalde resultaten te stabiliseren en terugkeer te helpen vermijden.