Go to Top

Slijtage, artrose

Voor velen is artrose een natuurlijk proces wat ontstaat wanneer men ouder wordt. Alhoewel tijd er uiteraard een rol in speelt, wordt vaak op röntgenfotos opgemerkt dat bepaalde niveaus zwaarder beschadigd zijn ten opzichte van andere niveaus. Daarom blijkt de leeftijd niet de alleen de bepalende factor te zijn, aangezien dan de gehele wervelkolom even ver versleten hoort te zijn.

Het ontstaan van artrose is een langdurig proces waarbij tijd zeker een factor is, maar dan wel in combinatie van een van de onderstaande factoren:

  • Normale belasting van een abnormaal (gevormd) gewricht.
  • Abnormale belasting (te zwaar, te langdurig of scheef) van een normaal gewricht.

Alhoewel het lichaam een herstellend vermogen heeft, kunnen bovenstaande factoren een gewricht geleidelijk aan beschadigen. Wanneer de mate van beschadiging groter is dan de mate van herstel, zal na verloop van tijd uw kraakbeen gaan ‘slijten’. Dit wordt dan ook artrose genoemd.

De meeste patiënten zoeken pas hulp als ze klachten krijgen. Dit terwijl er vaak al andere waarschuwingstekenen aanwezig zijn geweest voordat de klacht echt pijnlijk werd, zoals stijfheid en het kraken van de rug en/of de ledematen. Meestal zijn de artrose klachten het hevigst in de ochtend, na lang zitten of bij koud en vochtig weer. Artrose klachten kunnen gepaard gaan met pijn op de plaats van artrose, uitstralingspijn, tintelingen, en in verder gevorderde fase’s met krachts- en gevoels verlies.