Go to Top

Wat is Chiropractie

Chiropractie is een wereldwijd bekende natuurlijke geneeswijze die ruim honderd jaar bestaat. Het woord is afgeleid van de Griekse woorden ‘cheir’ en ‘prattein’, die respectievelijk hand en beoefenen betekenen. Chiropractie betekent met andere woorden ‘met de hand uitvoeren’.

De wervelkolom en het zenuwstelsel staan voor de chiropractor centraal. Hij gaat ervan uit dat veel gezondheidsproblemen daarin hun oorsprong hebben. Via het zenuwstelsel gaan signalen van de hersenen naar het gehele lichaam (o.a. organen, gewrichten en spieren) en terug. Storingen in dit stelsel kunnen in principe problemen in het gehele lichaam veroorzaken. De wervelkolom kan het functioneren van een zenuwbaan beïnvloeden.

Door een chiropractische behandeling wordt gezorgd dat de zenuwbanen zo optimaal mogelijk kunnen functioneren. De meeste klachten die de chiropractor behandelt betreffen lage rugklachten (spit, hernia, ischias, artrose) en nekklachten (hoofdpijn, migraine, duizeligheid, whiplash, aangezichtspijn, artrose).

Daarnaast klachten in armen en benen (tintelingen, gevoelloosheid, RSI, tennisarm, carpaal tunnel syndroom, ischias, voetklachten), bovenrugklachten, pijn op de borst, bekkeninstabiliteit, rugklachten tijdens of na de zwangerschap en klachten zoals koliek en kiss syndroom, vaak het probleem bij huilbabies. Op de pagina van de Nederlandse Chiropractoren Associatie (www.chiropractie.nl) kunt u hier meer informatie over vinden.